Dagbok i trädgården 2005

Januari   Februari   Mars   April   Maj
Juni   Juli   Augusti   September   Oktober

(Klicka på bilderna så blir de större) 

OKTOBER

16 oktober 2005

Igår blåste det 22 sekundmeter. Det är inte kul i en trädgård... Urnorna som stod på framsidan, med limefärgad tobak och vackra sommarnejlikor, hade blåst sönder och låg utspridda på gräset. Höstfloxen som nyss började blomma har alla bladen vridna åt ett håll och blommorna är försvunna. Under natten var det -0,9 grader vid husväggen och det som inte har blåst sönder ser frostnupet ut.

SEPTEMBER

22 september 2005

Fast det är höst har jag inte kunnat hålla mig från handelsträdgården... Idag var jag dit och köpte en pärlrönn.
Den är otroligt vacker i sin röda höstskrud!

AUGUSTI

27 augusti 2005

För en vecka sedan klippte jag av alla revor från smulgubbarna. De har redan rotat sig och nu har jag planterat ner dem i en pallkrage nedanför slänten. Nästa år tänkte jag byta ut jordgubbsplantorna mot smulgubbar istället.

24 augusti 2005

Idag när jag tittade ut låg det fullt med gula löv på gräsmattan. Nu känns det som höst...

14 augusti 2005

De samlade trädgårdsföreningarna har haft växtmarknad på koloniområdet idag. Där kunde man ju fynda hur mycket som helst...Lite fick man ju hejda sig, men jag kom hem med: Epilobium latifolium (vit rallarros), Geranium renardi Philippe Vapelle, rankspenat, Scabiosa japonica v. alpina, veronica spicata, Teuricum hyrcanicum Purple tails, campanula thyrsodiea och en liten rosenspirea.

9 augusti 2005

Idag har jag varit till Barbros perenner i Pålberget utanför Piteå. Det var väldigt intressant, hon hade mycket fina växter. Där hittade jag bl.a. en glansbambu (Fargesia nitida) och rosen Williams double yellow.
Efter det åkte jag vidare till Bryggmans. Är man i Piteå måste man ju dit! Där hittade jag en flikbladig brakved (Rhamnus frangula asplenifolia), och en rosa ölandstok.

1 augusti 2005

Jag har planterat två äppelrosor mellan rönnen och staketet på baksidan. Där kan de få växa och "lumma till" det lite...

JULI

26 juli 2005

När jag planterade klematisarna tog jag sticklingar också. Sticklingarna från Küllus har rotat sig i vattenglas och nu har jag planterat dem i en kruka med blomjord. 
Jag har utvidgat pionrabatten en aning på högra sidan. Där har jag planterat lite plantor från pallkragen nedanför slänten: 3 cacalia, 3 blå bolltistel, 1 ger. pyrenaicum, 1 ger. farreri, 2 delphinium cashmerianum, 2 geranium jesters jacket.

15 juli 2005

Jag har planterad den kanadensiska klätterrosen Quadra nedanför rönnen. Den ska få klättra upp där och bli vacker...

10 juli 2005

Nu har vi börjat fylla jord i nya rabatten mot grannen. Det går i många säckar... Imorgon ska jag plantera också.

9 juli 2005

I förrgår åkte jag och mamma till Rydlinge och Trädgården i Ursviken. Naturligtvis blev det en del shoppande... Rosorna Dornröschen och 'Jans wedding', en splish splash, en variegerad flocknäva, en geranium x oxonianum 'Walters gift', ett variegerat älggräs, stäppsalvian Marcus.
Trädgården i Ursviken var jättemysig och hade väldigt många lite udda växter, spännande! Och mycket trevlig personal, vi fick ta med oss vatten från deras kallkälla till vår långa resväg hem i sommarhettan!
Jag har planterat ner lite i pionrabatten: Pionen 'Sword dance', en 20-kronors ros från Växtriket, Polarblågull, silkesnävan Lawrence Flatman, mandeltörel och en vit buskpion. Buskpionen såg lite ledsen ut så vi får se om den tar sig...

JUNI

20 juni 2005

De fåtal (3) växter som överlevt vintern i pallkragen på framsidan har nu fått nya hem... Höstfloxen står i husrabatten, Rocket city och nejlikroten hamnade i klematisrabatten.
Jag har planterat rosen Jenny Duval på framsidan, bredvid den vita token. Och så har jag planterat tre äppelrosor runt en obelisk, vid grannens stuprör på framsidan, bredvid Schneekoppe

19 juni 2005

Jag har fått en daglilja av min faster! Den ska bli brunaktig med gula strimmor, låter intressant. Den blev planterad bredvid rabarberna i långrabatten. I byte fick hon en bit av min gamla vinröda.

13 juni 2005

Ja, här händer så mycket att jag knappt har tid att uppdatera hemsidan... Min kära make har hjälpt mig att bygga om husrabatten och byggt en fin spalje till klätterrosen New Dawn. Idag har jag precis börjat plantera ner allting i rabatten igen. Allt som fanns där innan fick jag gräva upp och kruka och så har de stått och bara väntat på att få komma ner i jorden igen.
Några nya rosor har jag planterat och bara det är fint väder imorgon så kommer perennerna också ner.
Vi har också lyckats plantera Schubert-häggen som stått i sin kruka och längtat ner i backen. Nu står den vid staketet vid garagegaveln, en bit ifrån humleportalen. Humlen har jag fått dels från en trädgårdsbekant och dels från svärfar. Den nya husrabatten

MAJ

30 maj 2005

Är det inte härligt när man lyckas med det omöjliga?!? Min ros Victor Borge, är egentligen bara härdig till zon 3. Men se hur han ser ut nu, efter en vinter i zon 6. Nyvaken victor (46889 byte)

29 maj 2005

Jag har miljarders sorgmyggor i garaget hos mina sådder. Tejpremsor eller Pyrex funkar inte så nu ska jag testa mitt senaste vapen: Tätört. Jag har fått några småplantor från en trädgårdsbekant och jag hoppas det här funkar... Jag har planterat dem i en glasburk fylld med lecakulor och vatten, i ogödslad och okalkad torv. Tätört (34178 byte)

22 maj 2005

Vi har grävt bort vinbärsbuskarna mot grannen... Det var väldigt tungt! Så snart jag har målat nederkanten på altanen ska vi bygga en ny rabatt där istället. Den kommer att bli 5 meter lång och 1,5 meter bred. I den tänkte jag ha några korneller, polkagrisrosen och några perenner kanske som utfyllnad.
Jag har gjort ett litet test idag! Jag har fått en bukett vackra, röda snittrosor. Jag tog en av dem och skar av ca 15 cm av stammen och planterade den i en kruka med såjord. Över det hela drog jag en plastpåse och så får den stå i garaget under lysrör. Det ska bli intressant att se om den rotar sig! Jag läste om det här lilla tricket på Allt om Trädgårds forum.
Resultat: De klarade sig riktigt bra i ca 1 vecka, sedan missade jag en vattning och de dog... Snittros stickling (25592 byte)

10 maj 2005

Nu har vi fått Estlandsklematisarna!!! Jag fick Juuli, Teksa, Mikla och Küllus. Jag har planterat dem i dubbla mjölktetror. Priset blev ca 30 kronor styck inklusive frakt...

9 maj 2005

Nu blommar påskliljorna!! Nu är det vår!!
Jag har varit och shoppat igen... Nu köpte jag en Schuberthägg, som ska stå på framsidan vid soptunnorna, tillsammans med en gul och en röd smällspirea, Darts gold och Diabolo. Dessutom hittade jag en ros jag inte kunde motstå: Westerland! Och så hade de ju fått in Heuchera Amber Waves...
De vanliga...
Påskliljor (41991 byte)

Monza...
Monza (32902 byte)

8 maj 2005

Nu har vi haft första växtbytet i STA. Jag tog med mig Pot. x tonguei, Pot hyparctica, Pot Melton fire, Lychnis yunn, Dalea. Några av dem fick jag ta med hem igen. Plus de nya jag bytte till mig: en vit blågull, 3 rosa lejongap, en campanula carpatica, en jurinea mollis och en angelica gigas.

5 maj 2005

Nu har jag varit och shoppat en kompis till gullkornellerna. Det blev en Cornus stol. Fairbanks. Det blir en snygg kombination med två gulstammiga och en rödstammig buske.

3 maj 2005

Nu har jag fått leverans av buskar som jag har beställt. Det blev:
1 salix alba sericea, 2 cornus stol. Flaviramea,
5 rosa rubiginosa, 25 rosa glauca. Jag har krukat allihop och låter de stå ute tills det är dags att plantera.

APRIL

26 april 2005

Jippie!! Jag har fått fröleverans från Secret seeds!! Jag beställde när de hade rea. Tyvärr tappade de bort min beställning mitt i reakaoset så när jag nu fick fröna hade den viktigaste sorten (Geranium sessiliflorum ssp novae-zelandiae nigricans) redan tagit slut... BLÄÄÄ! Men jag är glad för de jag fick: 
Agastache scrophulariifolia 'Licquorice blue' - Koreansk mynta, 
Anemone rivularis - Bäckanemon, 
Cynoglossum nervosum - Himalajaförgätmigej,
Papaver somniferum ex double red - Vallmo

21 april 2005

Fy bubblan för rådjur!!! Mina krokusar som blommade så fint och gav vårkänsla är uppätna! Gavotatulpanerna kanske klarade sig eftersom knopparna inte hunnit komma upp, men bladen är avtuggade. Vårstjärnorna som har stått i knopp och bara väntat på en solig dag är avgnagda! De lämnade i alla fall lappen så jag får se på bilden hur fina blommorna skulle ha blivit...
Krokus...
Krokusstumpar (36351 byte)
Gavotatulpaner...
Gavotastumpar (31446 byte) Vårstjärnestumpar (32876 byte) Vårstjärnor...

19 april 2005

Idag har jag skolat om småplantor och satt om de nyinköpta pelargonerna och tagit sticklingar på nästan alla. Jag satte om sticklingarna från Vancouver centennial och upptäckte att sticklingen från Contrast hade börjat skrumpna och dö nerifrån. Den hade inte fått några rötter och när jag klämde på den var den som alldeles tom inuti stammen.
Sticklingar (40485 byte)

14 april 2005

Idag har jag varit på shoppinghumör! Se bara rosen här bredvid... Vilken skönhet!!! Förutom den hittade jag ett gäng pelargoner. Av Sörgårdens pelargoner blev det en Trudie, Carmel och Lady Plymouth. Sedan hittade jag en "vanlig" norrbottensodlad med en vacker zon på bladen och ganska ljusa blommor.  Plus några sticklingar: penseepelargon 'Velvet duet', penseepelargon 'Jupiter' och hängpelargon 'Explosive''.
Miniros
Tivoliros (42530 byte)

Trudie Trudie (25501 byte)
Carmel
Carmel (37329 byte)
Lady Plymouth
Lady Plymouth (38720 byte)

12 april 2005

Via AoT:s forum har jag fått en hel del trevliga trädgårdskontakter! Idag fick jag ett kuvert med fröer från en av dessa kontakter. Det innehöll: Clematis integrifolia blå och rosa,  Salvia nemorosa, Salvia nemorosa 'Marcus', Salvia transsylvanica, Amurnejlika, Mariatistel, Digitalis lutea, Strandtrift, Durra, Digitalis x mertonensis, Hallonakleja 'Tower white'. Tackar så mycket!!

MARS

28 mars 2005

Nu har jag skolat om en del frösådder. Jag har planterat de 6 hostorna jag köpte på affären, tyvärr vet jag inte vilka sorter de är...
Hostor (42435 byte)

16 mars 2005

Jag har köpt en till doftpelargon. Den heter 'Lemon queen' och har väldigt stark citrondoft.     

15 mars 2005

Tja, nu börjar det sättas igång på allvar i garaget. Fler och fler lysrör tänds och i en del krukor gror det faktiskt... Det känns spännande!

FEBRUARI

27 februari 2005

Jippie, det börjar gro i garaget! Lychnis yunnanensis, Mertensia pterocarpa och Phlox har satt igång! Vad roligt det är att se de små gröna plottarna sticka upp ur jorden!

14 februari 2005

Idag började jag så lite mer. Jag har städat iordning i garaget och tömt en hylla i kylskåpet. Jag sådde kylskåpsfröerna och ställde in dem idag. Resten blir sått en annan dag...
Kylskåp sådder (25028 byte)

11februari 2005

Idag har jag köpt en doftpelargon, Charity. Den har limegröna blad med mörkare mittparti, snygg. Pelargon Charity (25185 byte)

JANUARI

24 januari 2005

Jaha, man har bara precis hunnit skicka iväg beställningar på fröer från alla de möjliga ställen, så åker man till handelsträdgården och shoppar ännu mer... Men det blev inte så mycket, några ettåringar bara. Lupinus mutabili, doftlupin, ska dofta som luktärt... Blåklint 'Black boy' och Kärleksblomster Nemophila maculata. 
Fröpåsar (45691 byte)

16 januari 2005

Nu har vi skickat in klematisbeställningen till Roogoja i Estland. I år blev det inte så många, man måste ju ha någonstans att sätta dem också... Jag har beställt: Juuli, Küllus, Mikla, Purpurea plena elegans, Teksa och Ekstra.

1 januari 2005

Första dagen detta år har jag funderat ut vad jag vill beställa från Gardens North i Canada. För att jag inte ska glömma vad jag har beställt är det lika bra att skriva upp vad: 
Dalea purpurea (petalostemon purpureum) - Prärieklöver
Geranium nodosum - Blanknäva
Lychnis yunnanensis - 
Perovskia atriplicifolia - Perovskia
Potentilla x tonguei - Fingerört
Sorghum nigrum -  Durra