Dagbok i trädgården 2004

    (Klicka på bilderna så blir de större)  
  Här kommer lite samlade bilder från 2004.     
  Amaryllis Minerva (35320 byte)
   
Amaryllis 'Minerva' fick två stänglar med 4 klockor på varje stängel.     julgrupp (54171 byte) Jag bara älskar doften av hyacinter! Här är de i en liten grupp med en vit, en rosa och en blå hyacint.   
  Barbarea (19482 byte)
   
Barbarea vulgaris variegata, Sommargyllen    Luktärt (23068 byte) Luktärt 'Royal Maroon'  
  Crazy daisy (15008 byte)
   
'Crazy daisy'    Crazy daisy (19152 byte) En lite mera utslagen 'Crazy daisy'  
  Lila vallmoknopp (40370 byte)
   
Papaver somniferum 'Single lilac'    Rosa pionvallmo (42216 byte) Rosa, fylld pionvallmo.  
  Royal candy cane (33209 byte)
   
Hängpelargon 'Royal candy cane'    pelargoner.jpg (51242 byte) Sörgårdens Pelargoner, 'Vancouver centennial' och 'Contrast'  
  Prydnadsmajs (34145 byte) Zea mays japonica
Prydnadsmajs
   Salix integra flamingo (14686 byte) Eukalyptusvide
Salix integra 'Flamingo'
 
  Gaura lindheimerii (29239 byte)
   
Sommarljus
Gaura lindheimerii
   Sommarnejlika (38020 byte) Helt underbar sommarnejlika  
  31 december 2004
Årets sista dag. Förra natten hade jag svårt att sova. Jag låg och planerade allt jag vill göra om i trädgården så jag somnade inte förrän efter 2. Frökatalogerna har börjat komma, inspirationen smyger sig på... Snart är det vår...
   
   
  19 december 2004
Äntligen är ordningen återställd! Vintern är åter kommen...
   

19 dec baksidan (36547 byte)

 
  18 december 2004
Tja, värst juligt känns väl inte det här?? Men något att glädjas över, det är min Phalenopsis som har börjat blomma igen på en ny stängel!!
   
 
 

Triangelrabatten på framsidan
18 december (28294 byte)

Baksidan
18 dec baksidan (27861 byte)

Phalenopsis
Phalenopsis (26169 byte)

 
  1 november 2004
Idag har jag varit ute och fotat lite i trädgården. Snön som kom i oktober försvann mycket riktigt efter någon dags värmande sol. Se även bilden på löjnantspallkragen som ligger under 6 juni.
   
   
  1 november (36558 byte)
  
Blågullen har kvar både blommor och knoppar.     1 november (43034 byte) I pallkragen med grönsaker har jag grävt ner två krukor med klematissticklingar. De har jag sedan täckt över med ett tjockt lager fiberduk.
   
 
  1 november (33316 byte) Mitt i högen av höstfärgade blad fick jungfrunävan för sig att släppa fram en knopp...
   
    1 november (33332 byte) De röda geraniumbladen bryter av vackert mot den gröna saxifragan.  
  1 november (36260 byte) Mera höstfärger! Här är det nätnävan som vill visa upp sig.
   
    1 november (36672 byte) Mysigt nerbäddad ligger en Salix integra 'Flamingo'. Den klarar egentligen inte vårt kalla klimat, men det kanske går att lura den att det inte är så kallt trots allt...
   
 
  1 november (29117 byte) Stackars Victor borge, ser alldeles vissen ut...     1 november (33794 byte) Och de här violerna tycker inte alls att det snart är vinter!  
   1 november (36781 byte)
   
Fröställning från parkstånds.      1 november (33392 byte)
   
Den här hjärtbergenian kanske inte har märkt att det är höst och till och med har snöat?
   
 
  10 oktober 2004
Tja, så här ser det ut dagen efter snöfallet. Men det lär knappast ligga kvar särskilt länge...
   
10 oktober (44119 byte)
   
 
  9 oktober 2004
Jaha, så var det dags för vinter då... Den här bilden tog jag ikväll. Vi hade ju tur att det var fint under dagen i alla fall! Vi har hunnit med att tömma vattentunnan och ställa undan utemöbler, tömma urnor och städa undan leksaker ur sandlådan m.m.
   
Jag har även "räddat" lite blommor ur trädgården, så de slipper frysa ute i snön... Lite margueriter, sommarnejlikor, rödmalva, ormrot och armeniska nävan 'Ann Folkard'. Det blev väl en trevlig liten bukett?

Snö 9 oktober (31169 byte)

Höstbukett (55097 byte)

 
  4 oktober 2004
Idag har jag byggt ett litet "hus" till harlekinblomstren. De har stått i en kruka hela sommaren och inte velat blomma. Egentligen ska de tas in och förvaras frostfritt över vintern. Men jag har ingenstans där det är nog svalt!!! Det kallaste jag kan åstadkomma är garaget som håller +18 grader fast värmen är avslagen, och det är ju alldeles för varmt! Så jag har tryckt ner krukan i sanden i kallbänken och ställt ett plasthus över, som skydd mot vinterväta. Vi får väl se till våren om de kommer upp eller om de har fryst sönder och ruttnar bort... Huset gjorde jag av en plastburk, som jag klippte upp i sidorna för att få vädringshål. Sedan ställde jag bara det över krukan och lade en sten över.
   

Hus över känsliga växter (36056 byte)

 
  3 oktober 2004
Ikväll hade vi möte med STA. En tjej som utbildar sig till trädgårdsdesigner höll föredrag om belysning i trädgården. Det var jätteintressant! Det är mycket mer komplicerat med belysning, än att bara köpa en lampa vilken som helst och ställa ut. Hon berättade också om någon workshop de har varje år i Alingsås och visade bilder från olika installationer där. Väldigt spännande och intressanta grejor man kan göra med lampor!! (Via Alingsås kommuns hemsida kan man se bilder.)
   
   
  30 september 2004
Idag har jag planterat ner de två alpklematisarna som ska vara på framsidan! Den blå satte jag vid bron, bakom fänrikshjärtanen och vidgade den rabatten en del. Den vita satte jag framför armeringsmattan som sitter på husväggen. Jag fick utöka hostarabatten en liten aning för att nå fram.
   

Vit alpklematis (36319 byte)

 
  12 september 2004
Idag har jag varit till Björsby handelsträdgård och köpt mig en silverbuske! Elaeagnus commutata. Jag planterade den vid den bakre husknuten.
   

Silverbuske (29496 byte)

 
  9 september 2004
Idag har det regnat så det blev ingenting gjort i trädgården. Däremot har jag äntligen(!!!) planterat skotten jag tog av klematisarna tidigare i somras. De har hittills bara stått i varsitt snapsglas i tvättstugan, men nu har de varsin kruka såjord istället. Huvi hade t.o.m. fått en rotstump under tiden i glaset...
   
   
  8 september 2004
Idag kom lökarna som jag beställde från odla.nu!! De kom ner i jorden väldigt fort... Jag hoppas på vacker blomning nästa år. Det här har jag beställt: tulpanen Gavota, narcissen Salome, allium karatavirense, allium albopilosum, allium ostrowskianum, liljan Chianti och vårstjärnorna Pink giant.
   
   
  7 september 2004
Idag har jag grävt om hela pionrabatten och gjort den större. Jag tog bort alla växterna (två pioner, en rosenplister och en silkesnäva) och fyllde på med mera jord och koskit. Sedan planterade jag allt igen, plus att jag fyllde på med ännu mera växter! Svärdsliljorna som stod i husrabatten och vantrivdes fick flytta till den nya pionrabatten. Den blå storklockan, franska blåmunkarna, murklockan, alunroten 'Greenfinch', polemonium 'Apricot delight' och två aurikler fick också de ett nytt hem. Mellan dessa fick jag ner ett gäng små rosa berglökar Allium oreophilum.
Jag har tänkt försöka få den här rabatten att ha en sån där fint skuren gräskant runtom bara, istället för dessa eviga stenar och gröna plastremsor som det är så svårt att klippa runt omkring. Tidigare i somras fick jag ett insidetips från mannen bakom den snyggaste gräsmattan jag någonsin sett. Han vinklade trimmern och "klippte" gräskanten med den. Vi får se hur det går...
   

Pionrabatt (43314 byte)

 
  5 september 2004
Ja, nu känns det som höst. Idag har det äntligen varit varmt och skönt igen, efter en hel del trist och kallt väder. Men björkarna är gula och bladen har börjat samlas i drivor på tomten. Idag har jag planterat en stor rugge iris setosa bredvid kameleontbusken, nere vid bodan.
   
   
  En sommardag
Någon dag i somras hade vi den här grodan på besök. Vi bor ganska nära vatten och har en del grodor här ibland, men jag har aldrig tidigare sett en så här stor!
   

Groda (23273 byte)

 
  28 augusti 2004
Jag har varit på trädgårdsmässa i Hågelby park i Stockholm idag! Med tanke på att jag skulle flyga hem kunde jag tyvärr inte nappa på erbjudandet om "Köp 3 betala för 2" i ståndet som sålde träd och buskar... Det blev bara lite lökar från Flower Beauty. En vän till mig hade sparat en annons ur dagstidningen med erbjudande om gratis lökar värde 50 kronor, det var ett gäng rosa berglök (Allium oreophilum). Hemskt söta! Jag köpte även en tvåfärgad narciss, som heter Monza. (Bild finns på Flower Beautys hemsida.)
   
   
  22 augusti 2004
Idag har vi haft forumistträff, med gänget på Allt om Trädgårds forum. Det var väldigt trevligt! Förutom rundvandring i trädgården hos värdinnan, fick vi väldigt smaskigt fika och så hade vi lite byteshandel med medhavda växter.
Jag kom hem med en hel del nytt: Heuchera 'Green Finch', Tolvgudablomma (Dodecatheon subalpinum), Polemonium  'Apricot Delight', Nepeta subsessilis, Fjällbrud (Saxifraga cotyledon), Spetsmössa (Tiarella cordifolia, Androsace, Anemone, Geranium macrorrhizum, Gräslilja (Sisyrinchium montanum), Malört, Anisisop. Jag fick genast användning av min nya kallbänk!!
   

Allt om Trädgård-tshirt (26160 byte)

 
  19 augusti 2004
Idag har jag byggt min första kallbänk! Jag har målat två pallkragar och ställt dem ovanpå varandra. I botten lade jag ut tidningar för att hindra ogräs att komma upp på en gång. Förhoppningsvis tar det åtminstone någon sommar innan de har multnat ner. Ovanpå tidningarna lade jag sand och smågrus, som blev över sedan jag grävde långrabatten för något år sedan. Sanden är en krage djup. Jag ska även bygga ett lock av takplast, men eftersom jag inte har några växter som ska ner i kallbänken just nu så känns det inte så bråttom. Under vintern ska jag ändå ha det öppet. Vi får se till våren om jag kommer att behöva en till kallbänk. Jag har kragar och takplast så det räcker till fler.
   

Kallbänk (23150 byte)

 
  9 augusti 2004
Jag har köpt en kameleontbuske, Actinidia kolomikta!! Den tänkte jag ha mot väggen mot bodan (som vi faktiskt har målat klart i sommar...), stående i en pallkrage. Vi har fixat hängränna på bodan så kameleonten inte ska dränkas när det regnar. Jag har faktiskt sett två kameleontbuskar i olika trädgårdar här i omgivningarna, så jag har hopp om att se liv i den till våren.
   

Kameleont (28716 byte)

 
  5 augusti 2004
Kolla vad som har slagit ut idag!!! Vilken fantastisk färg!
För övrigt var jag och besökte Bengts trädgård ikväll. Det var helt fantastiskt, vilken vacker trädgård han har. Och massor av liljor. Hans hemsida finns under "Länkar".
   
Lilium röd (28308 byte)
   
 
  28 juli 2004
Kolla, kolla! Nu blommar den svarta stockrosen. Nåja, riktigt svart är den väl inte. I motljus mot solen lyser den alldeles vinrött genom bladen... Men knopparna som ska slå ut ser helt kolsvarta ut innan blomman bryter fram och vecklar ut sig.
   
Svart stockros (24166 byte)
   
 
  23 juli 2004
Nu blommar schersminen helt och hållet. Den är helt översållad av vita blommor och den doftar underbart!! Den är väldigt låg, men ändå helt vit av blommor. 
   
Philadelphus waterton (15824 byte)  
  15 juli 2004
Nu har jag grävt bort gräsmattan och gjort i ordning tre pallkragar vid garageväggen. Bakom två kragar har vi satt upp en armeringsmatta så att klematisarna i rabatten kan klättra upp. Det är en 'Ville de lyon' och en 'Semu' som står där nu tillsammans med lite andra perenner.
   
Klematisrabatt (20174 byte)  
  10 juli 2004
Nu är den röd-gula pallkragerabatten på framsidan klar. Den står mot staketet och jag tänkte att den skulle lysa upp som en sol på den tråkiga framsidan. I rabatten finns den gula dagliljan 'Rocket city', färgkulla 'Kelway', blodfingerört 'Etna', höstflox 'Orange Perfection', kokardblomster 'Sundance Bicolor' och 'Sundance red', orange doftstjärnöga, några tagetes och ett palettblad.
   
Gulröd rabatt i pallkrage (19231 byte)  
  21 juni 2004
Ikväll var jag på en till växtmarknad. Jag hade bestämt mig för att bara titta och inte handla, men jag kom ändå hem med ett gäng nya plantor...
Detta har jag fyndat:
En Hosta 'Gold standard', en Stjärnflocka, en lilja 'Chopin' (rosa med mörkare prickar), en fjädernejlika, en vit alpklematis, en rosa rosenplister.
   
   
  17 juni 2004
Vi har byggt om långrabatten vid slänten. Vi tog ner staketet som har varit bakom rabatten och använde det till att höja upp kanten runt rabatten. Sedan har vi fyllt på med jord och koskit och här har jag provat placera ut lite växter som ska ner i rabatten när vi har fyllt på ännu mer jord.
   
Långrabatten vid slänten (31202 byte)  
  6 juni 2004
Nu är pallkragerabatten på framsidan klar. Jag har målat en pallkrage med grön oljefärg och klätt insidan med byggplast. Sedan fylldes den med 100 liter jord och 50 liter kogödsel. I pallkragen har jag planterat mina löjtnantshjärtan. De står nu på norrsidan av huset, med sol på morgonen och förmiddagen. Hoppas de ska trivas bättre där än i gassande södersol...
Pallkrage med löjtnantshjärtan (21117 byte)  
  Tja, så här ser de ut i juli samma sommar:     Löjtnanter (14323 byte)
 
 
  Och i september... Pallkragen har helt försvunnit under växtligheten... Löjtnanter september (25565 byte)  
 

Och 1 november ser de ut så här. Aningens vissna...


Löjtnantsrabatt 1 november (36859 byte)
 
  20 maj 2004
Idag har jag städat rabatterna och röjt undan skräp och löv. Det blev riktigt fint och somrigt, nu när man verkligen ser hur mycket smått som har tittat upp.
   
  13 maj 2004
Nu känns det som att våren är på väg på allvar! Idag har jag sett backsippan blomma för första gången i år. Jippie!!
 
Backsippa (10106 byte)
   
 
  8 maj 2004
Här spirar rabarbern! Det ser ut att bli ännu ett fint "paj-år".
 
Rabarberknopp (14913 byte)
 
 
  8 maj 2004
Och så här ser det ut när rådjuren varit på oväntat besök. Tulpanerna lär inte blomma i år...

Men det gör däremot påskliljorna, rådjuren verkar inte ha varit så sugna på dem.
 
Tulpan (20088 byte)
 
Påskliljor (41991 byte)
 
 
  21 april 2004
Titta vilka fina krokusar! Jag har krokus i två grupper och räknade till totalt 44 stycken som blommade samtidigt. Det är inte så dumt...
 
Krokus (32650 byte)  
Senast uppdaterad: 050210  ©  Jenny