Dagbok i trädgården 2012

Maj

1 Maj 2012

Vi ska bygga kattgård utanför förrådet, så Victorrabatten måste flyttas. Jag har grävt upp och krukat växterna, men var sjutton ska jag göra av med dem? Måste hitta plats...
Silverkaprifolen med obelisken fick flytta till husrabatten, där "Max frei"-nävan stod. Den delade jag och satte halva vid trappan vid slänten och andra halvan står kvar än så länge. Men den åker nog upp också och så sätter jag dagliljan "destined to see" där istället, och möjligen något mer. Får se vad som ryms.
Frittillariorna satte jag i klematisrabatten på gaveln, framför blågullen längst till höger. Jag köpte en till när jag var på Botaniska i Göteborg senast, hoppas den klarar sig.

April

29 April 2012

Det har varit en underbar helg och jag har fått massor gjort. Jag har rensat upp i nästan alla rabatter. Krokusarna, vårstjärnorna och porslinshyacinterna blommar. De små påskliljorna börjar blomma också. Vivan under tvättstugefönstret är full i knoppar.Dagbok i trädgården 2011

Juli

26 juli 2011

Tog en runda i trädgården i morse för att inventera läget lite...
Vindruvan växer ordentligt. Mozart mår bra. Krollisen från Burträsk ska blomma i år!! Har dock hittat liljebaggar i både den och tigerliljorna som står nära. Smultronschersminen är full av knoppar och kommer bli jättefin i år. Nävan som skulle vara Max frei är gigantisk... Den behöver delas. Westerland mår bra, Nostalgie också. Svarta flädern är tveksamt om den har nåt liv kvar.

Kornellerna mot grannen växer massor. Måste snart ta bort perennerna ur den rabatten.

Geranium nodosum brer ut sig ordentligt. Rockin Robin mår bra. Kungsnävan brer också ut sig rejält, blågullen är väldigt krympt i år. Nejlikan är jättefin. Salix mår bra.

Dvärgsyrenen mår bra. Sensation blommar! Ursnygg och doftar gott! Men den verkar torka i blomknopparna, undrar varför. Linnaeus är äten på men tar igen sig.

Kameleontbusken mår utmärkt och växer bra. Liljekonvaljerna är så fina, både de vita och de rosa. Doftar ljuvligt. Trolldruvorna växer bra. Äppelrosorna mår inte så bra.

Finlands vita blommar vackert men bladen är ätna och hoprullade. Morden fireglov detsamma, har inte växt mycket. Riddarsporrarna är ätna på, ena kan blomma i år. Pionen Sarah Bernard kommer blomma med 4 blommor. Libbstickan är jättestor, nävan framför också. Cacalian måste flyttas, den får ingen plats att växa.

Larver äter blommor och blad på silverkaprifolen. Mossrosen är pytteliten i år. Tovsippan brer ut sig. Bambun lever än, men det är knappt. Victor är borta. Amsonian blommar, matchar den blå bergvallmon snyggt.

Silverbusken luktar h-vete, hela trädgården stinker. Den måste flyttas till nånstans i närheten av soptunnorna...

Brakveden lever och mår bra, krusbäret också.

Maidens blush är liten, äten på och mår inte bra. Sutherland gold är borta. Vit knutflox och martorn är också borta. Den fyllda tigerliljan lever men är väldigt liten. Plymspirean är mindre än i fjol. Penséer tar över i rabatten, det är som ett blått hav. Måste begränsa här och där. Williams double yellow mår inte bra, den är liten i år. Hansa mår fint. Saknar Schubert... Men de gula berberisbuskarna är väldigt fina mot det bruna staketet.

Poppius verkar vara ok. William bafin växer dåligt.

Quadra mår bra. Ramonda myconi blommar men syns inte under alla större växter runt om. Polemonium har nån slags vissnesjuka. Har tagit bort taggpimpernellerna. De var fina men jäklar vilka taggar!!!

Klematisrabatten mår bra. Kaprifolerna lever men blir ätna av samma larver som silverkaprifolen.

Plymspireorna på framsidan mår bra, gula rönnen också. Hostorna under växer lite sämre, men lever.

Pärlrönnen har rost. Louise Bugnet mår fint, den vita token också. Kanadensaren brevid klematisen är borta, saknar honom. Klematisen är fin. Jenny Duval är äten på. Dornröschen mår bra, har knoppar och bladlöss. Nina weibull lever men är liten.

Den fyllda sanguinarian har ett enda blad, ingen blomma i år. Ogräs tar över den delen av rabatten, måste rensa...

Mars

10 mars 2011

Igårkväll var jag på en woodlandföreläsning av Gunborg Mattsson från Zetas. Det var LTS och STA som samordnade kvällen. Det var väldigt trevligt! Väldigt många av växterna hon pratade om har jag redan, men de står ute i olika rabatter här och där. Får ta en sväng till våren och samla ihop dem tillsammans i lite mer skogig miljö. Var riktigt kul med trädgårdsinspiration igen, kändes länge sen jag har haft det...
I år har vi iaf inte lika mycket snö som förra året. Det syns tydligt när man ser på bilden längre ner här...Dagbok i trädgården 2010

Oktober

Det blev visst inte mycket skrivet i år heller... Men lite bilder ska jag väl kunna få fram.
Från vänster uppe: vit höstflox Fujiyama, en snöig baksida, vindruvan Zilga, senaste rabatten på gaveln.

Nästa rad: den gula rönnen (fåglarna äter inte gula rönnbär har jag märkt...), röda blad från cornus canadensis bredvid en vacker hosta 'night before christmas', rosenbräckan som försöker smita ur stenpartiet, en snygg stockros.

Tredje raden: trappan nedför slänten, rabatten där Schubert stått, den rosa token som inte ville dö efter en total nedklippning, gentianans vackra blå blommor som knappt hinner slå ut.

Sista raden: buskaget mot grannen skulle nog behöva glesas ut, snygg klematis, buskrosen Linnaeus.

Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö Snö

April

25 April 2010

En månad har gått sedan den där vintriga bilden här nedan... Det finns fortfarande snö i trädgården, men långt ifrån så där mycket... Krokus, snödroppar, vårstjärnor och porslinshyacinter blommar i rabatterna.
Idag har det varit väldigt fint väder, sol och varmt. Var riktigt skönt att sitta ute. Jag har täckt över rosenbräckan med lite grön vinterduk, för att skydda den mot solen. Men tror faktiskt jag struntar i att täcka något annat. Det kliar i fingrarna att få börja rensa i rabatterna, men det är för tidigt ännu. Ska låta skräpet ligga kvar och skydda under de kalla nätterna.
För en vecka sen, ungefär, gick jag runt och skakade fram buskarna under snön. Den blöta snön var så tung och höll nere väldigt mycket, och det är en hel del som gått av. Smultronschersminen på baksidan syntes inte ens, alla grenar låg platt under snön. Men den ser ut att ha klarat sig utan allt för stora skador. Smällspireorna på framsidan däremot ser inte lika bra ut. Jag band bara upp en av dem i höstas och det märks tydligt vilket misstag det var. Skulle gjort likadant med de andra också.
Imorgon ska jag gå ut och ta en bild på baksidan, för att jämföra vad som hinner hända på en månad. :)

Mars

20 Mars 2010

Snö

Förra året blev det nästan ingen dagbok alls. Jag känner att jag saknar det, jag gillar att ha koll på vad som hänt i trädgården under sommaren. I år ska jag förhoppningsvis bättra mig. Istället för att ha de höga ambitioner jag hade med hemsidan från början, så nöjer jag mig i år med att bara skriva dagbok. Mina planer på en växtlista i en databas och bra beskrivningar av rabatter osv får helt enkelt vänta. Dagbok blir tillräckligt.

Idag var hela familjen ute och skottade fram en liten del av uteplatsen, så vi kunde grilla parisare till lunch. Inget solsken, men -0,1 grader gjorde vistelsen utomhus väldigt skön ändå. Det är otroligt mycket snö i år. Jag förevigade det hela på bild...
Pinnen som sticker upp markerar hur långt ut rabatten går mot gräsmattan. Till höger om den ser man toppen av en obelisk där det på sommaren klättrar klematis.

Dagbok i trädgården 2009

Dagbok från tidigare år: 2004   2005   2006   2007   2008

September

16 september 2009

Värsta sorgen över Schubert har lagt sig. Jag har sågat ner honom. Nu är det bara att fundera på vad jag ska köpa för nytt träd till våren istället. Jag gillar ju såna som visar spännande bladfärger... Ginnalalönn kanske. Ingen björk. Rödbladigt äppelträd har jag redan. Vågar inte sätta någon annan Prunus pga all svampmycel som finns i jorden nu. Jaa, vi får se till våren vad de får in för spännande saker på Blomsterlandet och i Rutvik.

14 september 2009

Jag upptäckte i morse att det växte väldigt mycket svamp runt Schubert. Svampen verkade till och med växa ut från stammen! Jag skalade av gnagskyddet, som hade stelnat till ett hårt tätt rör och upptäckte att hela stammen var alldeles fuktig och rutten. Efter lite skrapningar i barken och jag inte hittat något grönt liv alls så bröt jag av en kvist, helt död... Typiskt, mitt fina träd är dött. Jag har haft det sedan maj 2005.

Juli

4 juli 2009

Jag har inte haft tid eller ork att skriva dagbok på länge... Något märkligt i år är iaf att Schuberthäggen inte har ett enda blad. Trädet lever, för den är grön i veden, men alla bladknoppar har torkat.

Senast uppdaterad: 2012-05-02
©     Jenny