Dagbok i trädgården 2007

Dagbok från tidigare år: 2004   2005   2006

April   Maj   Juni   Juli   Augusti

Augusti

26 Augusti 2007

Nybyggda väggar runt soptunnorna

Så var hösten här... Kalla temperaturer under natt och morgon som leder till en regnig dag. Trist! Bara det kunde sluta regna hade jag varit nöjd!
Väggarna runt soptunnorna är färdigbyggda och målade.
Idag var sista dagen de hade öppet på Björsby handelsträdgård. Det kändes så sorgligt så jag ville inte åka dit i helgen.
Under utförsäljningen var jag dit och köpte ett träd, en rönn med gula frukter. Den har jag planterat på framsidan, alldeles vid plymspireorna, och gjort en ny liten plantering med hostor runt omkring. Det blev ganska gulligt! Jag tänkte göra en gång från bron mot brevlådan, eftersom man ändå alltid går där. Det är snyggare med en gång än en söndertrampad gräsmatta...

3 Augusti 2007

Nu har vi köpt virke till att bygga en trappa i slänten! Och så fick vi för oss att vi skulle bygga lite väggar runt soptunnorna. Maken tyckte att det var för att förenkla snöskottning, själv tyckte jag bara det var för att slippa se soptunnorna. Snö måste man ju skotta ändå så vad gör en sån liten plätt mer eller mindre?? Men att slippa se soptunnorna tycker jag blir mycket värt... Och så fick jag ju naturligtvis någon liten fantasi om hur man kunde göra en plantering kring de där väggarna...

Juli

30 Juli 2007

Papaver 'Victoria cross'

Då var juli snart slut... I torsdags hade jag visning för Luleå Trädgårdssällskap. Det var kul! Det kom mer folk nu än när det var visning för STA.
Igår slog den här vackra vallmon ut; Papaver 'Victoria cross'.

Sista dagarna här har vi jobbat på med att lägga plattor på baksidan vid altanen och på gaveln där vi har ställt en nyinköpt soffa. Den var helt obehandlad så vi laserade den med samma lasyr som vi har använt till staketet runt gården.
Framför soffan ställde jag två "krukor" med viola 'Penny sunrise', det blev en snygg färgmatchning tyckte jag...Soffan Nylagda

23 Juli 2007

Svartbladig fläder

I helgen var jag på STA:s kretsmöte i Burträsk. Oj så roligt vi hade!! Intressanta seminarier, vackra trädgårdar, god mat och mycket trevlig samvaro!! Mitt första kretsmöte, men absolut inte det sista om det är så här kul... På söndagen var det växtmarknad och då kunde man fynda en hel del. Efteråt körde vi till Gråbergs plant och till Oves plantor i Ersmark. Det var en upplevelse, Oves plantor har jag aldrig varit till förut, men fler besök lär det bli. Han hade mycket intressant, bland annat en svartbladig fläder... Något vi såg på flera ställen i Burträsk, men aldrig hittade till försäljning, var en fylld Schersmin. Oohh, så vacker!
På tal om något helt annat, så har min ros 'Rosa foetida bicolor' blommat så ljuvligt i sommar. Den är så läcker, gul på utsidan och röd på insidan, häftigt!! Likaså mossrosen 'Goethe'. Jag är så glad att de båda har klarat den här vintern så bra.
Rosa foetida bicolor Mossrosen Goethe

9 Juli 2007

Okänd clematis

I våras köpte jag en clematis Aljonuschka på Blomsterlandet. Nu har den slagit ut och visat sig vara någon helt annan än Aljonuschka... Typiskt! Vem det är vet jag inte, men uppenbarligen ingen rosa hängande klocka...

För övrigt hade jag trädgårdsvisning för STA i början av Juli. Det var kul! Trevligt att så många (11 personer) ville komma och titta i min lilla trädgård! Med tanke på vilka fina trädgårdar jag har åkt runt och sett så känns det lite ynkligt att visa upp våra 511 kvadratmeter... Men man kanske kan ge någon annan en liten inspiration om nåt. Jag tycker ju att det är kul att åka runt och titta på andras trädgårdar, så de kanske uppskattar att få se min också...

Juni

21 Juni 2007

Väggblomma

Idag har jag planterat en Salix brekkavide i slänten, och några perenner runt omkring den också. De står alldeles i kanten mot den blivande trappan... Jag har också hängt upp en strut med rosa ampelpetunior på bodan. Det blev väldigt gulligt! Potatisarna i pallkragen har växt upp ordentligt under fiberduken.

19 Juni 2007

Än har det inte kommit upp några trappor... Men planeringen är på gång.
Igår var jag på växtmarknad i Sunderbyn, det var mycket intressant. Väldigt många besökare kom dit, fler än vad som brukar komma! I år sålde jag inget, jag orkade inte göra iordning och kruka in. Så det blev bara att handla istället...

Jag har förresten kikat lite extra på den flikbladiga druvflädern i år, den gillade inte alls den här konstiga vintern som var. Hela busken - allt ovan jord, har dött. Men som tur är lever roten och den skjuter nya skott nerifrån. Synd på en snyggt formad buske, men nu får den börja om från början...

Maj

14 Maj 2007

Nu har jag bestämt mig! I år SKA det bli av, att bygga trappor och en mur i slänten! Jag har flyttat på pallkragen med jordgubbar, ner till staketet. Nu måste jag bara bestämma definitivt hur det ska bli, så jag vet vilket material jag måste köpa... Det som jag haft hela vintern på mig att fundera på... Nåväl, just nu har jag en tom jordfläck där trappan ska gå ner, så nåt måste jag ju få dit!

April

25 April 2007

Nu blommar vårstjärnorna så fint! Och krokusarna blommar hejvilt, både de gula, lila och vita. Idag har jag rensat i rabatterna på baksidan och slätat ut jordhögarna runt rosorna.
Jag har fyllt på med grus i stenpartirabatten på framsidan.

16 April 2007

Ja, våren kom tidigt i år kändes det som... De gula botaniska krokusarna blommar, och vårstjärnorna ser ut att slå ut sina knoppar vilken dag som helst. Bara nu ingen hare eller rådjur kommer och äter upp dem!!
Jag har faktiskt redan krattat lite gräs också, i slänten och mot grannens tomt, men uppe i gräsmattan är det fortfarande lite blött.
Jag har köpt grön vinterväv och täckt över saxifragan och Grönlandsfingerörten och Kameleontbusken, för att skydda dem mot vårsolen. Vindruvan har jag klätt in i fiberduk.
Jag har blandat ihop stark tabasco och vatten och lite matolja i en sprayflaska och sprayat allt som kommit upp hittills. Hoppas skogens odjur håller sig borta nu...